
 

 

Managing Children Unaccompanied (under the age of 8 Years) 

 
Introduction 
Under Section 175/157 of the Education Act 2002, Local Authorities, Maintained Schools, 
Independent Schools and Academies have a duty to safeguard and promote the welfare of 
children. This policy outlines arrangements for the management of children who attend the 
playground unaccompanied under the age of 8 years or accompanied by a person (s) not 
known to be a family member. 
Parents/carers will be made aware of this policy which will be posted on the WAP website 
and Facebook page. 
WAP recognises its duty of care to safeguard and promote the welfare of children and that 
this duty extends to having arrangements in place for dealing with children unaccompanied 
or inappropriately accompanied at the Playground. 
The parents/carers of children attending the WAP should supply: 

• Names and full addresses of parents/carers (and) confirmation of parental 

responsibility) 

• Contact telephone numbers 

• Mobile phone numbers where appropriate 

• Other emergency contacts as given by the parents/carers in the event of 

parents/carers being unobtainable or in the case of an emergency. 

This information will be updated at regular intervals. Parents/carers will be asked to do this 
by the staff and through the WAP website and Facebook where membership forms can be 
downloaded and handed into the playground staff. It is the parents/carers responsibility to 
ensure that children are appropriately accompanied if they are under the age of 8 years. 
The WAP designated Safeguarding Leads will keep records of incidents where a child under 
the age of 8 years has been unaccompanied at the Playground or inappropriately 
accompanied. If any concerns about the child’s safety and welfare result, these will be dealt 
with in accordance with the WAP’s Safeguarding and Child Protection Policy and 
procedures. 
In situations where the WAP Lead Playworker considers it appropriate, the parents/carers of 
the child/children will be contacted by telephone and / or by letter to explain the policy and to 
discuss any safeguarding concerns as appropriate. 

Procedures 
• If a child under 8 years is unaccompanied or inappropriately unaccompanied the 

Lead Playworker and /or designated Person will be notified, and we will request that 

the child leaves the playground if they are not with or cannot bring a parent/carer 

over the age of 18 years to accompany them. Every effort will be made to contact the 

parent/carer, or failing that, the emergency contact.  

• All staff will use their discretion when approaching a child under the age of 8 years 

and if there are any safeguarding concerns, all staff will comply with the setting’s 

logging and recording concerns  

• In the case of a safeguarding matter, please refer to our Safeguarding policy and 

procedure (p.56) 
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